Goryeo Kralları

Kral Taejo


918-1392 yılları arasında hüküm sürmüş olan, eski bir Kore krallığı olan Goryeo'nun ilk kralı Taejo'dur.
 Gaegyeong ve Ganghwa olmak üzere iki kez başkent değiştirmişlerdir.
 Şu anki Kore toprakları üzerinde bulunan 3 krallığı (Goguryeo, Shilla, Baekje) bir araya getirerek Goryeo Krallığını kuran ve 25 yıl boyunca yöneten büyük kraldır. 
 25 tane oğlu ve 9 tane kızı olmak üzere 34 tane çocuğu vardır.
1231 yılında, Yuan ordusu generali Saritai tarafından Goryeo toprakları istilaya uğrar. Fakat 30 yıllık periyotta, işler Moğol ordusu için iyi gitmez. Savaş sırasında ordunun baş komutanı Saritai, Goryeo ordusu tarafından öldürülür. 1231, 1232, 1235–1239, 1251, 1254, 1255, 1257 yıllarında Moğol ordusu ile Goryeo arasında savaş ve ateşkesler gerçekleşir fakat hepsi de kısa süreli olur. Moğolların ağır tazminat talepleri, Goryeo'yu çıkış aramaya zorlar ve anlaşmaların bozulup, savaşların sürmesi devam eder. bu sırada Goryeo krallığı Moğol istilaları ile boğuşurken, başkentin ele geçirilmemesi için 1247 yılında ülkenin başkentini Ganghwa adasına taşır. savaşlar Goryeo halkına büyük zulüm getirmekle birlikte, bir çok tarihi yapının da harap olmasına yol açar. 


  • Bu olaylar sonrasında 3 krallık devri bitip  en sonunda Joseon devri ortaya çıkmıştır.

Bu olayların yanı sıra Taejo'nun oğulları arasında taht kavgaları başlamıştır. 
Kral Taejo'dan sonra,1. prens Wang Mu veliaht prens ilan edilmiştir. Belirtilen tarih kitaplarında ve Goryeo uyarlaması dizi & filmlerde kendisi iyi  bir kraldı fakat cilt hastalığı hızlı bir şekilde nüksetmesi sonucu vefat etti. Dizi uyarlamaların da 3. prens Wang Yo tarafından zehirlendiği gösteriliyor.

Sonrasında tahta geçen 3.prens Wang Yo ise kısa sürede tahta kalıp kısa iktidarlarından sonra, Goryeo'nun 4. kralı olarak 4. prens Wang So tahta geçmiştir.

4.prens Wang So (Gwangjong)
2 prensin toplamda 6 yıllık iktidarından sonra Wang So, Gwangjong olarak 26 yıl boyunca tahtta kalmıştır. 
  Gwangjong aslında acımasız ve kanlı bir kral olarak anılırken çoğu Kore tarih kitaplarında acımasız kral görünümü altında çoğu dengeleri değiştirdiği söylenir. Tahtta oturduğu sırada  çok insan öldürdü ama buna rağmen iyi ve bilge bir kral olarak anılırdı.
Kral Taejo, evlilik yoluyla aristokrat aileleri kontrol altında tutarken, ondan sonra tahta geçen her iki oğlu da kontrolü elinde tutamamış ve aristokrat aileler krallık üzerinde büyük bir güç elde etmeye başlamıştı. Gwangjong, aynı Scarlet Heart'ın sonlarında izlediğimiz gibi, tahta geçtikten sonra aristokrat aileleri hedef alan, köleleri serbest bırakmaya ve onların güçlerini azaltmaya yönelik çalışmalar yaptı. Ayrıca devlet çalışanı olmak için yeteneklere dayalı bir sınav sistemi düzenleyip sadece  güçlü ailelerin çocuklarının haksızca sarayda görev almasını engelledi. Tüm bu çalışmaları kral ve saray üzerinde aristokrat ailelerin etkisini azaltmak ve kraliyeti mutlak güç haline getirmek içindi. İşte buna karşın, aristokrat aileler bir isyana kalkıştı ve Gwangjong isyana kalkışan herkesi vatan haini ilan ederek kanlı bir hareketle isyanı durdurdu. 

Gwangjong'un öldürdüğü tek kardeşi 9. prens Wang Won idi. Vatana ihanet sebebiyle öldürtmüş. 

Ayrıca kendisine karşı isyana kalkıştığı için 1. prens Wang Mu ve 3. prens Wang Yo'nun oğullarıyla birlikte bazı akrabalarını da öldürtmüştür.

Gwangjong kraliyetin gücünü arttırmaya çok önem vermişti. Bu nedenle soylu kanı saf tutmak istedi ve kız kardeşiyle evlendi. Böylece prenses Yeon Hwa, kraliçe Daemok oldu. Hatta her ikisinin çocuğu olan Gyeongjong ise babasından sonra Goryeo'nun 5. kralı olarak tahta geçti. 
Yuan Ordusunun baskısı ile Goryeo 1392 yılında yıkılıp Joseon Krallığı kurulmuştur.

Zaman ayırıp okuduğunuz için;



Yorumlar

  1. Yazini gercekten begendimmmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 14. Prens in kızı vardı ya aslında hesu ve wang so nun kızıydı onunla ilgili tarihte 14 prensin hayatının nasıl olduğunu bulabileceğim bir yer var mı

      Sil
    2. sizin bahsettiğiniz moon lovers da geçmekte tarihle ilgili gerçeklik payı kesin yoktur.

      Sil
    3. Acaba 10 prens eun gerçektte varmıydı varsada onla alakalı bilgileri nerden bulabilirm

      Sil
  2. Uzak Doğu hakkında bilgi sahibi olmanız hoş. Başka paylaşımlarınızı da bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Nasil bir ulke insanlari nasil yasam bicimleri biz onlarla evlilik yapabilirmiyiz

      Sil
  3. Kore ve Türk kültürünün ortak noktaları hakkında da bir şeyler paylaşır mısınız? Fikrinizi merak ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sonra ki yazıma ilham olduğun için teşekkürler bunu değerlendireceğim.

      Sil
  4. Paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
  5. Ama bu kadar güzel yazmayın bize de yazık. Şimdi oturup tekrar diziyi mi izleyelim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi diziden bahsediyorsunuz siz?

      Sil
    2. Turkce "Aşka yolculuk" kanal 7- de gösterilmişdir.Bən izledim.

      Sil
    3. Dünden beri aralıksız on altı saatte on altı bölümünü izledim rahat dokuz saat de agladım gözlerim arı sokmuş gibi şuan

      Sil
  6. anılarım depreşti yeniden ağlayasım geldi

    YanıtlaSil
  7. Moon Lovers izleyenlerin gözü yaşlı. Çok güzel bir yazı olmuş 4.prens'i özlemle anıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4.prens😢 sonunda yanliz kaldiya sevdiginden ayri dusup en cok ona yanarim..anilarim fena depresdi..

      Sil
  8. Insan kendi kardesiyle evlenirmi?bu nasil bir sey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oz kardesi deil uvey annesinin yigeni ama prenses oldugu icin oyle anlatiliyo. Evlendigi prenses 8.nci prensin kuzeni

      Sil
    2. peki dizide 4.prens veliaht prensin kızıyla evleniyor gerçekte öyle mi acaba

      Sil
  9. 4.prens Wang So seni gururla anacağım yemin ederim...

    YanıtlaSil
  10. 😔 dizideki hae soodan bahsedilmiyo acaba gervekte var miydi boyle bisey cok merak ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizi zaten başta söylüyor (tarihten ilham alınarak UYARLANMIŞTIR)

      Sil
  11. 😔 ya sen bi imparatorsun. Herseyi elde edince nasil bi kadina sahip cikamaz ve onu gozden cikarirsin ya. O senin icin herseyi feda etti. Yoluk kafali yeon hwa ya kaldi ortalik. Pislik cadi

    YanıtlaSil
  12. hae soo gerçek mi peki ? kurgu muydu yoksa boşuna mı göz yaşı döktük o kadar? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurguymuş sadece diziye daha iyi bi soluk getirmek için, tıpkı 4.prensin yuzundeki yara izinin gercekte olmayışı gibi

      Sil
  13. İzlemeye değer bir diziydi
    Aşka yolculuk

    YanıtlaSil
  14. Arkadaslar 4 prensin oğlu kaç yıl kral olmuş bir bilginiz varmi

    YanıtlaSil
  15. 4 prens fotorafda cok cirk

    YanıtlaSil
  16. Nasil bir yasam yicimleri var
    Halki nasil bize karsi evlilik yapabilirmiyiz onlarla

    YanıtlaSil
  17. İmparatoriçe Ki dizisindeki Wang Yo Hangisi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esmer olan Hani Seung Nyangla nişanlıydı önceden. General Va Yan ın ve Tan Ki Şi'nin eziyet ettiği ama Seung Nyang'ı öldü sanıp intikam almak için El Temur'un yeğeni ile evlenip sonra Yuan'a geri gelen kişi.

      Sil
    2. Burada bahsedilen olayla hiç ilgisi yok imparatoriçe Ki'nin. Burada bahsedilen Moon Lovers ve Shine or go crazy dizilerindeki kısım. İzlemediyseniz ikisini de çok tavsiye ederim.

      Sil
  18. Bu moon lovers dizisinin aynısı gibi

    YanıtlaSil
  19. Vay gidene Wang Yu'nun 3. Prens olmasına,tahta çıkmasına mı sevineyim, tahttan indirilmesine mi üzüleyim, Seung Nyang ile kavuşabilecekken ayrı düşmesine mi üzüleyim yoksa Ma Ha'ya ve Wang Yu'nun onu ölmeden az önce öğrenmesine mi üzüleyim ☹ (gerçek öyle olsa da olmasa da üzücü sonuçta) Belki de Ma Ha bu sebepten bi şekilde öldürüldü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burda bahsedilen wang yo sizin bahsettiğiniz kişiden çok daha önce yaşamış, aynı insanlar değil. Burdaki Goryeo'nun ilk yılları, sizinki son yılları.

      Sil
    2. Goryeo zaten gazla kral hörmedi diye biliyorum yani wang yoo dan iki tane mi var ay kafam allak bullak sakın Scarlett heart ve imparatoriçe ki yi art arda izlemeyin sündire sindire

      Sil
    3. İmparatoriçe Ki deki Prens daha sonra Kral Gongmin olarak tahta çıktı ve Goryeo'nun sondan üçüncü kralıydı, yani son yılları. Moon Lovers daki 4. Prens Goryeo'nun kurucusunun oğlu ve 4. Kralı. Yani ilk yılları. Aralarında çok zaman farkı var. Gongmin'i Muhteşem Kahin ya da Faith dizilerinde görebilirsiniz. Hatta yanlış hatırlamıyorsam Six Fly Dragon dizisinde de var.

      Sil
  20. Merak edenlere👉 Şu sıralar TRT1 ekranlarında 11:45"-13:00" saatleri arasında yayınlanan "İMPARATORİÇE Kİ" DE "DEVRİK KRAL WANG YU" YU "JOO JİN MO" OYNUYOR. HATTA OYNAMIYOR O OLMUŞ DÖKTÜRÜYOR RESMEN VE BAŞKASI OYNASA BU KADAR SEVİLMEZDİ SANIRIM.(ben diziyi ilk kez izleyenlerdenim ve merak edip diğer yapımlarını da izledim ve bence Dünya böyle bir yetenekten mahrum kalmamalı.).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şey soracağım imparatoriçe ki de iyi biri olarak gösteriliyordu değil mi wang yoo

      Sil
    2. Ewet iyiydi az önce bitirdim diziyi aģlıyorum şuan

      Sil
  21. Bunun hakkında bir hikaye yazıyorum ve bana gerçekten de çok ama çok yardımcı oldu bilgilendirme içim teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  22. Gerçekten güzel yorum olmuş dizisini izlemiştim Bir de tarihini okumak istedim gerçekten güzel yazı olmuş ♥️

    YanıtlaSil
  23. Aceba moon lovers teki gibi sevdivarmıydıki çok merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle Yazını çok beğendim beni aydınlattığın için çok sağ ol ama aklıma takılan bir şey var o ben Moon lovers i izledim İmparatoriçe ki yi de izledim hatırladığım kadarıyla Wang yoo Scarlett heart dizisinde kötü biri olarak gösteriliyordu wang eun u öldürtmesi... Ama yine hatırladığım kadarıyla imparatoriçe ki dizisinde iyi biriydi sanırım skarları parkta tahta çok fazla kaldığını hatırlamıyorum Ama imparatoriçe ki yi çok eskiden izlemiştim o yüzden onu da pek hatırladığım söylenemez ama imparatoriçe ki de iyi biriydi diye hatırlıyorum lütfen beni tekrar aydınlatır mısın lütfennnn

      Sil
    2. İkisi aynı kral değil.

      Sil
  24. Arkadaşlar başka bildiğiniz Kore tarihi dizileri var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Shine or go crazy mutlaka seyredin. Konusu aynı.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kore Geleneksel Kıyafetleri

Silla Krallığı - Hwarang